Goed voorbereid bevallen met een vluchtkoffer checklist!

  • Geplaatst op
  • Door Suria de Hollander
  • 0
Goed voorbereid bevallen met een vluchtkoffer checklist!

Een vluchtkoffer is een koffer of tas die je klaarzet voor het ziekenhuis. Ook wanneer je thuis wilt bevallen is het belangrijk deze ziekenhuis klaar te zetten. Mocht er een complicatie optreden dan heb je alle spullen die je nodig hebt direct bij de hand.

Voorbereiding op het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis kan gewoon onder begeleiding van jouw eigen verloskundige. Je kiest er dan voor om poliklinisch te bevallen. Wanneer er een medische indicatie optreedt, zal de eerstelijns verloskundige of de gynaecoloog de bevalling over nemen. De tijd dat je in het ziekenhuis verblijft, kan erg variëren. Zorg dus dat je voldoende spullen klaar hebt staan.
 

Wanneer staat je ziekenhuistas klaar?

In week 37 is jouw baby voldragen. De baby groeit nog wel maar kan al veilig buiten de baarmoeder functioneren. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat jouw tas uiterlijk week 37 is ingepakt. Hoe eerder je dit doet hoe meer rust dit je brengt. Zo kun je rustig kijken of je alle items die je nodig hebt, hebt klaar staan. Wat moet je allemaal meenemen? We geven je graag een aantal tips.
 

Benodigdheden voor de baby.

Maak bij voorkeur een aparte tas voor de baby. Dit maakt het makkelijker voor papa om wegwijs te worden uit de hoeveelheid ingepakte spullen. Standaard houd je voor de baby maat 50/56 aan als kledingmaat. Verwacht je dat jouw baby groter is dan gemiddeld neem dan voor de zekerheid maat 62 mee.
 

De tas voor de kleine:

  • 2 Rompertjes  i.v.m. ongelukjes.
  • Setjes kleding bijvoorbeeld lange mouwen en korte mouwen of een boxpakje en een setje met een broek en een truitje.
  • 1 of 2 mutsjes Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren. Ook bij mooi weer kan het ’s nachts koud zijn als je direct naar huis wilt en kan.

Of kies voor gemak en stijl en bestel direct het newborn pakket.

Eventueel

  • speen en een fles als je kunstvoeding wilt geven.
  • Luiers en luierdoekjes, in veel ziekenhuizen is dit aanwezig, maar soms moet je hier zelf voor zorgen.
     

De tas voor mama:

  • 2 shirts, 1 om in te bevallen en 1 voor daarna. Een lekker groot oud t-shirt van je man misschien? Vaak voelt een loszittend shirt het meest comfortabel. Na de bevalling is een voedingsshirt vaak erg prettig.
  • 2 Loszittende broeken natuurlijk weer zo comfortabel mogelijk. Een losse broek die niet te strak in het kruis of op de buik zit. Veel moeders dragen hun zwangerschapskleding de eerste periode nog wel even door. Je buik heeft namelijk tijd nodig om weer in vorm te komen. Vaak kan die de eerste tijd wat onwennig aanvoelen.
  • Ondergoed, 2 ruime slips. Een zwangerschapsslip geeft ook na de bevalling vaak nog net even die extra steun aan je ineens wel erg slappe buik. Zorg voor slips die je kraamverbanden goed op de plaats houden. En natuurlijk een comfortabele (voedings) BH, omdat de voeding en stuwing niet direct volledig op gang komt zijn voedingspads tegen het lekken nog niet direct nodig.
  • Het klinkt misschien gek maar sommige moeders dragen graag warme sokken tijdens de bevalling. Je bloed gaat dan naar de meest belangrijke plaatsen in je lichaam. Daarom kunnen je voeten zowel voor als na de bevalling koud aan blijven voelen.
  • Badslippers deze gaan makkelijk aan en uit als je even wilt lopen. Sommige moeders lopen graag als zij weeën hebben. Daarnaast zijn ze prettig voor in de douche als je tijdens de weeën of erna even wilt douchen.
  • Toiletspullen om je weer even lekker op te frissen. Zoals tandpasta, tandenborstel, haarborstel, crèmes en andere verzorgingsproducten. Lippenbalsem is erg prettig vanwege droge lippen die je kan krijgen door het puffen.
  • Filmcamera en/of fototoestel je telefoon en oplader om direct foto’s te (laten) maken om het thuisfront op de hoogte te houden. Vaak is er wel een vriendelijke zuster die foto’s voor je wil nemen. Zo kan papa zich concentreren op mama om haar volledige steun en aandacht te geven
  • Verzekeringsbewijs, Identiteitsbewijs en papieren voor de verloskundige.
  • Parkeergeld en een lijst met telefoonnummers, van de verzekering, de verloskundige en de kraamzorg.
  • Iets voor de ontspanning Dit kan een muziekje, meditatie- of ademoefeningen zijn. Net wat jij prettig vindt om te ontspannen. Een boek lezen is over het algemeen zowel voor als na de bevalling geen aanrader in verband met je concentratie.

Tot slot bespreek de items, je wensen en de belangrijke telefoonnummers en papieren met je partner. Hij zal zich voornamelijk over de regelactiviteiten gaan ontfermen. Dit neemt ook enigszins een stukje van het gevoel van machteloosheid weg bij de aanstaande papa’s ;-)
 

Tip! Wil je een handige beknopte Ziekenhuistas Checklist om af te vinken? Deze ontvang je standaard als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Daarnaast krijg je ook 15% korting op al onze hippe, multifunctionele en verantwoorde producten.
 

Zo weet je tenminste zeker dat je goed voorbereid naar het ziekenhuis vertrekt!


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »