Knuffel je kind zelfverzekerd, slim en gezond!

Knuffel je kind zelfverzekerd, slim en gezond!

Het effect van moederliefde op babyhersenen.

Veel van onze ouders zullen je vertellen dat je baby laten huilen goed is voor de longen of de vorming van het karakter van je kind. Tegenwoordig kijken we daar gelukkig anders tegenaan. We weten nu hoe belangrijk het is om een basis van veiligheid en geborgenheid te creëren en het hechtingsproces tussen moeder en kind zo vroeg mogelijk op gang te helpen. Ook de (WHO) Wereldgezondheidsorganisatie adviseert huid-op-huidcontact voor pasgeborenen waar mogelijk.

Positieve effecten van moederlijke sensitiviteit en lichaamscontact

Interessant om te weten is dat er volkeren zijn die hun baby de hele dag op het lichaam dragen, deze kinderen huilen beduidend minder. Daarnaast blijkt hoe krachtig moederlijke sensitiviteit is uit het effectiever omgaan van kinderen met stressvolle situaties. Dit start al op jonge leeftijd en vormt daarnaast verlaagde angstniveaus, verbeterde cognitieve vaardigheden en positieve sociale relaties op volwassen leeftijd. Onderzoek laat zien dat interactie en lichaamscontact een positief effect heeft op de hersenen, waardoor stress direct vermindert en ziekten op latere leeftijd hoogstwaarschijnlijk voorkomen kunnen worden.

 

Reactie van de hersenen op (lichamelijk) contact.

Wanneer je als moeder je baby knuffelt of met je baby praat en lacht, komen er stoffen vrij die de ontwikkeling van de verbindingen tussen de hersenen stimuleren bij je kind. Bij stressmomenten, wordt deze ontwikkeling juist geremd en soms worden zelfs verbindingen vernietigd. Wanneer een baby lange periode van stress ervaart maakt het lichaampje cortisol aan. Uit onderzoek blijkt de gevoeligheid van jonge zoogdieren voor stress en het veranderingseffect van cortisol op de hersenen en het hormoonstelsel. Met op volwassen leeftijd, minder onderzoekend gedrag, overactieve stressreactie en angsten tot gevolg. Bij kinderen is zelfs aangetoond dat een overactief stresssysteem een negatief effect heeft op het immuunsysteem en de gezondheid. Ook hebben zij soms slaapstoornissen en kunnen minder makkelijk iets leren.

 

Waarom moederlijke sensitiviteit zo belangrijk is.

Ook zijn onderzoeken gedaan naar moederlijke sensitiviteit? Hiervoor werd de hersenactiviteit van baby’s aan de hand van een MRI-scan gemeten. In speelsessies werd de interactie van moeder en kind geanalyseerd. Twee babyhersengebieden bleken relevant. Bij de moeders die minder sensitiviteit vertoonden werd bij de kinderen een negatief effect op de hippocampus geconstateerd. Deze speelt een grote rol in het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen en het verlagen van de cortisolspiegel . De amygdala vertoonde een gelijksoortig patroon maar deze was echter niet statistisch significant. De amygdala speelt een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. 

We zien hierdoor het belang van moederlijke sensitiviteit. Sander van Bree schrijft zelfs op brainmatters dat sensitiviteitstraining/ coaching van de moeder ontzettend nuttig kan zijn voor de toekomst van onze kinderen.

 

Steun is belangrijk

Conclusie: knuffel, draag en wees sensitief richting jouw baby. Heb je moeite met sensitiviteit of ervaar je stress bij jezelf of jouw baby vraag gerust om hulp. Een paar simpele tips en de juiste begeleiding kan het leven van mama en baby vaak een stuk aangenamer maken. Nu en in de toekomt. 
 

Via ons Mama Managementprogramma kun je afhankelijk van je behoefte zowel telefonisch, via skype als door middel van persoonlijk contact je hulpvraag stellen. Ga direct naar onze Mama Managementpagina of mail je vraag naar [email protected]. Wij nemen dan contact met je op om samen te bespreken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.

 

Bronnen:

Translational Psychiatry.

Tijdschrift voor verloskundigen

Brainmatters-moederliefde-en-babyhersenen

Medischcontact-Hongeren-naar-huidcontact

Stichtinglichaamstaal-dragen-van-babys

Researchgate the_effects_of_stress_on_memory_and_the_hippocampus_
throughout_the_life_cycle_Implcations_for_childhood_development_and_aging



 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »