Opvoeden wat is dat eigenlijk?

  • Geplaatst op
  • Door Nathalie Zurlohe
  • 0
Opvoeden wat is dat eigenlijk?

Tijdens een workshop sociale vaardigheden bij peuters, die ik gaf op een kinderdagverblijf, kreeg ik van een moeder de vraag op welke leeftijd ze nou eigenlijk moest beginnen met opvoeden. Die vraag bracht mij een beetje in verwarring. Begin je met opvoeden als je kind ondeugend begint te worden? Of al veel eerder? En wat wordt er eigenlijk precies bedoeld met opvoeden?

Met het woord opvoeden wordt in het dagelijkse leven vooral grenzen stellen bedoeld. Het wordt ook veel gebruikt in negatieve zin. “Ga je kind toch eens opvoeden!” of “die is echt niet opgevoed” zijn zinnen die we vooral gebruiken als kinderen niet luisteren of zeuren of een grote mond hebben. Maar opvoeden is veel meer dan alleen regels opleggen en grenzen stellen. 

 

Om te onderzoeken wat het woord opvoeden betekent kun je het woord het beste uit elkaar trekken. Met ‘op’ wordt natuurlijk groot bedoeld. Opvoeden betekent dus eigenlijk ‘groot voeden’. Je voedt je kind net zolang totdat het volwassen is geworden.  Het woord voeden kun je veel ruimer nemen; je voedt je kind met eten want anders gaat het dood, maar je voedt je kind ook met aandacht en liefde. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die alleen eten krijgen en niet gevoed worden met aandacht en liefde ook doodgaan. Het is dus net zo belangrijk als eten! Tot slot voed je je kind met kennis en vaardigheden. Kennis en vaardigheden die je kind nodig heeft om de wereld te begrijpen en om zich staande te houden in onze maatschappij.

 

Een hele klus dus! Maar gelukkig hoeven we dat niet helemaal alleen te doen.  Een kind voedt ook zichzelf! Door ervaringen op te doen, af en toe fouten te maken en daardoor zijn neus te stoten kortom door te experimenteren. Je kind leert zo wat wel en niet werkt om goed groot te worden. Het wordt daar een zelfstandig persoon van. Aan ons ouders dus de taak om naast eten, aandacht en kennis, ons kind ook ruimte te geven om eigen ervaringen op te doen. 

 

Conclusie? Opvoeden, of mooier gezegd ‘groot voeden’ is veel meer dan alleen “nee” zeggen en

grenzen stellen. Je voedt je kind ook op door samen boekjes te lezen, te knuffelen, met hem te praten. Je voedt je kind door dingen uit te leggen, en door het zelf goed voor te doen. Je voedt hem op door een veilig thuis te scheppen maar ook door hem zelf dingen te laten ontdekken om daar weer van te leren. Groot voeden is je kind liefdevol begeleiden naar volwassenheid en dat begint al vanaf het moment dat hij er is!

 

door: (Online) OpvoedCoach Nathalie Zurlohe

Kijk voor meer informatie, tips of opvoedondersteuning op zurlohecoaching.nlReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden