Lijkt lekker slapen voor jou op een onbereikbare droom? 5 tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap!

  • Geplaatst op
  • Door Suria de Hollander
  • 0
Lijkt lekker slapen voor jou op een onbereikbare droom? 5 tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap!

Slapen tijdens de zwangerschap kan soms best een uitdaging zijn. Maagzuur, Kuitkrampen en trappelde voetjes zijn ’s nachts toch minder prettig. Enigszins gevangen in je lichaam op zoek naar een nieuwe slaaphouding…. ga je toch nog maar weer eens naar de WC!

De juiste ondersteuning doet wonderen

Wanneer je op je zij gaat liggen, ondersteund door kussens, lig je vaak het meest comfortabel. Je kunt je buik en bovenste been ondersteunen met een voedingskussen of meerdere kussens. Wist je dat wanneer je op je linkerzij ligt, de bloeddoorstroming van jou en je placenta het beste werkt?!

 


Voor het slapen lekker met de beentjes omhoog!

Door je zwangerschap hou je extra vocht vast. Dit zakt door de zwaartekracht naar beneden en hoopt zich op rondom je onderbenen en enkels. Op het moment dat je gaat liggen, loopt het vocht terug. Hierdoor moet je vaker naar het toilet. Wanneer je voor het slapen al lekker met je beentjes omhoog gaat zitten, breng je dit proces zelf alvast op gang. Hierdoor is de kans groot dat je zonder plaspauzes de nacht doorbrengt.

 


Zijn je benen ’s nachts erg onrustig?

Je benen (laten) masseren of het afwisselen van warm en koud waterdouches, helpt om de bloedsomloop op gang te brengen. Dit helpt dus ook tegen vocht in de benen. Wanneer je daarnaast veel last hebt van kuitrampen, duidt dit vaak op een magnesium tekort. Wanneer je je benen masseert met magnesiumolie, sla je dus 2 vliegen in 1 klap. Magnesium is ook in supplement vorm verkrijgbaar. Bespreek aanvulling op jouw voeding patroon altijd met jouw arts of verloskundige. Dit in verband met afwijkende eisen voor jouw persoonlijke gezondheid.

 


Altijd tijd voor een toetje!

Heb je veel last van maagzuur eet dan een toetje voor het slapen. Het klinkt gek, maar melk, yoghurt, vla en vele andere melkproducten hebben een neutraliserende en verkoelende werking op maagzuur. Let op dat je niet te veel neemt, 1 hapje of slokje is vaak voldoende. Te veel suiker en vet is ongezond en heeft een averechts effect.

 

Wanneer je allergisch bent voor melkproducten of een melkintolerantie hebt kun je er ook voor kiezen om 1 eetlepel gezuiverd krijt op te lossen in een glas water. (Wist je dat gezuiverd krijt ook gebruikt wordt om gerechten met rabarder minder zuur te maken?)

 

Daarnaast helpt het om overdag regelmatig kleine porties te eten en geen drank met koolzuurhoudende drank te drinken. Ook sterk gekruid eten, vet eten, citrusvruchten, chocola en cafeïne kun je beter vermijden. Daarnaast helpt het om een extra kussen onder je hoofd leggen of het hoofdeinde van je bed iets hoger te zetten.

 


Trappelende voetjes in je buik

Ook je baby kan ’s nachts erg druk zijn. Nadat je hem of haar de hele dag door te bewegen in slaap hebt gewiegd, is het ’s nachts tijd voor feestje! Wanneer je je hier erg druk om maakt, stijgt je adrenalinespiegel en hierdoor wordt je kindje nog drukker. Het beste kun je even contact maken met je kindje, door je buik te strelen. Hierdoor worden jullie beide rustiger en creëer je misschien zelfs een heel mooi intiem moment.

Je kunt ook zachtjes tegen je kindje praten, een liedje zingen of rustige muziek opzetten. Net wat jij prettig vindt en nodig hebt om volledig tot rust te komen.

 

Wij wensen je alvast een heerlijke nachtrust toe. Slaap lekker!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »