Zo komt Mama de Feestdagen dagen door zonder stress?

  • Geplaatst op
  • Door Suria de Hollander
  • 0
Zo komt Mama de Feestdagen dagen door zonder stress?

Met de feestdagen voor de deur is een drukke periode aangebroken. Vooral kersverse moeders, maar ook ervaren moeders hebben in deze periode aardig wat ballen hoog te houden. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in deze periode extra spanning en stress ervaren. Hoe zorg je dat deze periode ook voor jou een feestelijk gebeuren blijft?

Neem je rituele en tradities eens onder de loep.

Wij hebben vaak vaste gewoontes hoe we dingen organiseren. Van huis uit meegekregen of als gezinsritueel opgebouwd. Deze tradities kunnen bijdrage aan de feestvreugde, maar de verwachtingspatronen en verplichtingen kunnen ook zeker afbraak hieraan doen. Wanneer de traditie heel veel werk inhoud dat niet aansluit op jouw leven als moeder is het misschien goed om deze eens onder de loep te nemen. 

Als moeder blijf je toch vaak de spil in dit soort evenementen, dus wanneer jij je lekker en energiek voelt zal dat uitstralen op de rest van je gezin. Dus gewoontes van oudtante huppeldepup of jouw ouders mag je best eens goed onder de loep nemen. Dragen deze bij aan jouw ideeën over opvoeding, gewoontes en zijn deze echt zaligmakend. Voldoen deze aan verwachtingen van anderen dan mogen deze nu overboord. Maak nieuwe tradities of pas ze tijdelijk aan wanneer dit niet binnen je huidige gezinssituaties past.
 

Planning zorgt dat je hoofd niet vol zit met taken.

Je hoofd is geen opslagplaats. Wanneer je veel taken probeert te onthouden, loopt je over. Je creëert chaos in je hoofd. Je focus en concentratie wordt minder. De spanning is in je eigen lichaam, maar ook in dat van je kinderen te voelen. Je zit vol met onnodige informatie die je gewoon op een to-do lijst kan zetten. Wanneer je de lijst in de ochtend en avond checkt en bijwerkt is hij elke dag up-to-date. Zo heb je meer rust en ruimte om te genieten en leuke dingen te doen met jouw gezin.
 

Delegeer eens wat taken.

Veel moeders hebben de neiging om alles zelf te (willen) doen. Op je werk delegeer je misschien wel of voer je gezamenlijk verschillende taken uit. Waarom dan niet thuis? Cadeautjes kopen, inpakken en onderdelen van een feestelijk diner kunnen door meerdere worden opgepakt. Zo heeft iedereen een klein klusje en ruimte om te genieten. Ook kleine kinderen kunnen best helpen met het uitpakken van boodschappen, het inpakken van cadeautjes, versieren en de tafeldekken. Zo zorg je meteen voor een trots gevoel bij jouw kids.

Heb je net een baby gekregen dan zijn familieleden, vrienden en partner vaak meer dan bereid jou te helpen. We vergeten het soms alleen te vragen. Je zal je verbazen hoe mensen zich door samen te werken meer onderdeel voelen van het geheel. Zorgt vaak nog voor een extra gevoel van verbinding ook. Mooie gedachte zo rond de feestdagen!
 

Laat perfectie los en geniet!

Veel moeders willen zo graag dat de feestelijkheden mooie herinneringen nalaten voor de toekomst, dat ze het doel soms even uit het oog verliezen. Namelijk een feestelijk samen zijn met je gezin en familie. Hoe perfecter jij het wilt hebben hoe minder spontaan en gemoedelijk het soms is. Relativeren is vaak lastiger wanneer je gestrest bent, of misschien nog wat extra hormonen in je lichaam hebt.

Wordt jouw feestvreugde bepaald door het perfecte plaatje? Wat levert perfectie je werkelijk op? En wat is dat eigenlijk. Een overtuiging die je zelf hebt gecreëerd misschien?

Brand er iets aan of ben je iets vergeten. Lach er samen om met wat gezonde zelfspot is de wereld een stuk mooier. Laat het perfecte plaatje maar los en ga voor een harmonieus samen zijn. Ik weet zeker dat je dan echt iets moois meegeeft voor de toekomst van jouw kind(eren).
 

Kijk goed naar wat je kinderen nodig hebben
in plaats van wat ze willen.

Veel kinderen worden volledig overprikkelt in deze periode. Hebben ze echt zoveel cadeautjes, feestelijke bezoekjes en suiker shots nodig? Je kinderen willen natuurlijk niks missen van alle feestelijkheid en geneugten.  Maar je doet ze als moeder zeker niet te kort als je ze van een aantal prikkels onthoudt. Vaak genoeg zie je oververmoeide huilende kinderen bij feestelijke gebeurtenissen. Dus ook voor kinderen geld: Geniet met maten! Wanneer jouw kind(eren) minder geprikkeld wordt, ervaar jij ook minder stress. En visa versa natuurlijk. 
 

Een natuurlijk Anti- stress middel?

Ervaar je toch nog wat spanning, na deze tips. Vul dan je magnesium eens aan. Magnesium wordt ook wel het ‘anti-stress mineraal’ genoemd. Een magnesiumtekort maakt je namelijk gevoeliger voor stress. Magnesium heeft o.a. invloed op je zenuwstelsel en spieren.

Extra magnesium helpt bij vermoeidheid, zorgt voor meer energie, een betere nachtrust, gezonde energiehuishouding en het goed functioneren van de spieren.  Vind je het lastig om dit uit voeding te halen of zoek je wat extra ontspanning? Neem dan een eens heerlijk (voeten)bad met magnesium zout! Gebruik een heerlijke magnesium olie of een natuurlijk magnesium voedingssupplement zonder onnodige chemische toevoegingen.

Wij wensen je alvast heel veel pleziert tijdens de feestdagen!

PS 1. Zoek je nog leuk cadeautips of iets voor op je wensenlijstje? Kijk gerust even in de MamaMoments shop voor verantwoorde, gezonde, hippe, moderne, duurzame producten voor moeder en kind.

PS 2. Kan je wat mentale ondersteuning gebruiken? Bekijk op onze partnerpagina hoe de deskundigen uit het MamaMoments netwerk jou van dienst kunnen zijn.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »