Hoe voorkom ik eczeem bij mijn kindje?

Hoe voorkom ik eczeem bij mijn kindje?

Heeft jouw kindje eczeem of is er een aanleiding door erfelijke factoren? Zorg dan dat je voldoende maatregelen neemt om eczeem zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. Als moeder van een kind met eczeem weet ik hoe gefrustreerd en moedeloos je soms kan zijn als niks werkt tegen de eczeem van jouw kindje.

Opzoek naar een oplossing

Mijn oudste dochter had als baby veel last van eczeem. Ik herinner me nog goed het gevoel van medelijden en machteloosheid terwijl mijn kleintje zichzelf krabde en rusteloos in haar bedje lag. Elke week kocht ik de winkels leeg op zoek naar de juiste zachte verzorgingsproducten en crèmes.

Na veel verspilde energie en kosten te hebben gemaakt, ging ik op onderzoek uit. Na gesprekken met dermatologen, homeopaten en door zelf onderzoek te doen op internet, in boeken en bladen, heb ik veel informatie verzameld die ik graag met je wil delen.


Constitutioneel en atopisch eczeem

Allereerst even een toelichting op de termen constitutioneel en atopisch eczeem waar je wellicht eerder van hebt gehoord. Constitutioneel wil zeggen dat de oorzaak van de eczeem in de constitutie(aanleg) bepaald is.

Atopisch eczeem geeft aan dat er een erfelijke aanleg is om allergisch te reageren. Bij ouders die zelf of in de familie veel eczeem, allergieën, astma of hooikoorts hebben is de kans groter dat hun kindje last krijgt van eczeem.


Welke factoren spelen een belangrijke rol bij eczeem? 

Hoewel de aanleg voor eczeem in 80% van de gevallen atopisch (erfelijk aangelegd) is, kunnen een aantal factoren eczeem triggeren of verergeren. De extreem droge en gevoelige huid kan beïnvloed worden door voedsel, emotie en stoffen van buitenaf. Soms is zelfs een combinatie van oorzaken mogelijk, dit maakt het voor jou als moeder en voor specialisten soms lastig om de werkelijke oorzaak te achterhalen.


Mogelijke factoren zijn:

Contactallergenen, na aanraking met bepaalde stoffen treedt een allergische reactie op. Je kunt hierbij denken aan parfum in wasmiddel en dus kleding of beddengoed. Maar ook kleding of bedtextielsoort waarbij in het productieproces chemische stoffen worden gebruikt. Gebruik voor jouw baby bij voorkeur natuurlijk wasmiddel, bio katoen of hoogwaardige natuurlijk textiel welke vrij is van chemische stoffen.

Beschadiging van de babyhuid door irriterende stoffen. Veel van de babyverzorgingsproducten bevatten helaas nog veel onnodige toevoegingen die schadelijk zijn voor de kwetsbare babyhuid. Deze toevoegingen zorgen voor extra houdbaarheid, een lekkere geur of bijvoorbeeld dat het product lekker schuimt.
Hier lees je meer over in dit artikel.

Gebruik milde, natuurlijke babyverzorging en billendoekjes zonder onnodige chemische toevoegingen om eczeem, luieruitslag of elke andere vorm van irritatie te voorkomen of te zorgen dat het niet verergert! Babyolie en vette crèmes, vrij van irriterende stoffen, helpen je om de reeds aangedane huid te verzorgen en te verzachten.

Overmatige blootstelling aan water, zon, warme of koude lucht. De gevoelige babyhuid van jouw baby is nog niet volledig ontwikkeld en kan zich niet voldoende beschermen of reguleren. Kleed je kindje niet te warm of te koud en voorkom tocht. Zoveel mogelijk schaduw en veilige zonbescherming.

Water droogt de huid enorm uit. Dus zorg dat je niet te lang of te vaak jouw baby in bad doet maximaal 5 min 3 x per week.

Huisstofmijt, huisdieren, rook en onzuiver lucht kunnen allergische reactie oproepen met huidirritatie als mogelijk gevolg. Je huis schoonhouden met (natuurlijk) schoonmaakmiddel vrij van chemisch stoffen en voldoende luchten is dus van groot belang voor de gezondheid van jouw kleintje. Meer over een schone veilige kinderkamer lees je hier.

Voedselallergie. Steeds meer kinderen reageren allergisch op voedsel. Koemelk is de meest voorkomende oorzaak en dus belangrijk om het gebruik hiervan bij eczeem tijdelijk af te schaffen en bij een positief resultaat volledig af te schaffen. Bij baby's kun je ook kiezen voor hypo-allergene voeding. Borstvoeding is natuurlijk het beste voor het immuunsysteem van jouw kindje.

Overleg een verandering van (melk)voeding altijd even met het consultatiebureau of een arts. Ook hebben bewerkt voedsel (kant en klaar maaltijden en potjes) en bestrijdingsmiddelen invloed op de gezondheid van jouw kindje. Ook dit kan zich uiten in huidirritatie. Eet dus bij voorkeur vers en biologisch.

Onderontwikkelde darmflora. Er is aangetoond dat bij allergische kinderen vaak door slechte vertering vanwege onvoldoende melkzuurbacteriën meer grote stukken eiwitten doorlaten. Deze komen in de bloedbaan met allergische reactie tot gevolg. Probiotica zijn micro-organismen (goede bacteriën) die dit proces kunnen verbeteren

Probiotica kan al direct bij baby's en/of extra via de borstvoeding aan jouw kleintje worden gegeven. In Scandinavische landen wordt zelfs bij moeders met een verhoogd risico in de laatste maanden van de zwangerschap probiotica voorgeschreven.

Tot slot kunnen stres en emoties van invloed zijn op de huid van jouw baby. De hoeveelheid prikkels beperken wanneer mogelijk is bij een kindje met eczeem dus geen overbodige luxe. Dit helpt ook tegen extreem huilen of weinig slapen.

Het ouderwetse rust, regelmaat en reinheid blijft bij deze gevoelige kleintje van groot belang. Een mama of babycoach kan je hierbij hepen.

Voorkomen werkt beter dan genezen

Eczeem is helaas niet in alle gevallen te genezen. Voorkomen van onnodige huidbeschadigingen en het minimaliseren en verzachten van eczeem is met de juiste maatregelen zeker mogelijk. Ook groeien veel kindje, wanneer de huid volledig is ontwikkeld, gelukkig over hun eczeem heen.

Heb jij een verhoogd risico in de familie of heeft jouw kleintje last van eczeem. Dan bespaar ik je graag de zoektocht die ik zelf heb afgelegd met het assortiment (h)eerlijke en zachte babyproducten van MamaMoments.

Alle producten voldoen aan de gestelde eisen om huidirritatie en gezondheidsproblemen bij jouw kleintje te beperken. Ze hebben een uitgebreide productbeschrijving, die jou helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw kleintje. Dit zorgt voor extra gemoedsrust voor mama en een zorgeloze, blije baby.

Heb je vragen neem dan gerust contact met ons via [email protected]


Bronnen:
Kindereczeem.nl, het huid insituut. thuisarts, Healty child.orgReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »