Nestdrang? In 6 stappen naar een VEILIGE kinderkamer

  • Geplaatst op
  • Door Suria de Hollander
  • 0
Nestdrang? In 6 stappen naar een VEILIGE kinderkamer

Je hebt het moment in je zwangerschap bereikt…. het is ECHT tijd geworden voor het inrichten van de babykamer! Natuurlijk wil je de kamer zo mooi en veilig mogelijk maken. Je baby zal immers 14 tot 16 uur per dag slapen (als je geluk hebt :-)).

Volgens de Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse agentschap voor de bescherming van de volksgezondheid en het milieu, is de lucht in de gemiddelde woning twee tot vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht. Je verwacht het niet, maar dit wordt veroorzaakt door de voorwerpen en objecten in ons huis.

Vooral de opbouw van verschillende ongezonde chemische stoffen in de slaapomgeving van je kleintje kunnen een risico vormen voor de gezondheid. Het is aan jou en je partner om een keuze te maken waar jij rekening mee kan en wilt houden. MamaMoments neemt je mee in 7 stappen naar een gezond, duurzaam en veilig nestje.
 
 

1. Natuurverf is helemaal trendy en veilig

Natuurverf is gemaakt van producten zoals lijnolie, bijenwas, krijt, cellulose, natuurlijke aarde- en mineraalpigmenten. Deze verf is biologisch afbreekbaar en draagt dus bij aan een beter milieu. Daarnaast is Natuurverf vrij van giftige stoffen en dus veiliger voor de gezondheid van jou en jouw kindje.

Kies je toch voor een traditionele verf, gebruik dan het liefst verf op waterbasis of vermijd in ieder geval, wanneer je zwanger bent, het uithardingsproces voor ongeveer twee weken. Let ook op bij het afkrabben van oude verf, deze kan namelijk nog lood bevatten.

 
 

2. Kies voor massief houten meubelen

Veel meubelen zijn gemaakt van geperst hout, multiplex en/of spaanplaat. Deze materialen worden gemaakt van hout stukjes die onder druk aan elkaar gelijmd zijn zodat er platen van te maken zijn. Deze producten bevatten formaldehyde. Dat is een luchtverontreinigende stof die in lijm zit die bekend staat om de grote risico's voor luchtweginfecties, astma en andere ziekten. Het kiezen voor massief houten meubels met kindvriendelijke afwerking verkleint deze kwestie. Als je geïnteresseerd bent in antiek bent, let dan op afgestoken of knisperende oude verf.

 
 

3. Investeer in een veilige matras voor in de wieg

Zoals eerder aangegeven slapen baby’s zo’n 14 tot 16 uur per dag, een goede matras is dus erg belangrijk. Vanwege de stijging van allergieën en ziektes als reactie op de hoge hoeveelheid chemische stoffen worden er steeds meer organische matrassen verkocht. Kies bij voorkeur voor een matras van onbehandeld natuurlijke vezels die geen polyvinylchloride bevat, een bron van ftalaten, en een die niet is behandeld met brandvertragers. Meer informatie over baby- en kindermatrassen vind je hier

 
 

4. Ga voor een houten vloer

Als je denkt aan baby’s leren kruipen en lopen dan is het verleidelijk om te kiezen voor zachte vloerbedekking. Echter deze zijn vaak behandeld met vlamvertragers, vlek- en insecten werende middelen en andere chemische stoffen. Deze giftige stoffen circuleren vervolgens in de omgeving waar jouw baby het grootste deel van zijn/haar tijd doorbrengt. Daarnaast zijn stof en huisstofmijt vaak een oorzaak voor astma. Houten vloeren met een water dragende finish is een betere en eenvoudige optie en daarnaast is deze ook makkelijker te reinigen. Met als extra decoratie een tapijt van wasbaar onbehandeld natuurlijke vezel. Als je toch echt liever kiest voor vloerbedekking en/of houten vloeren zijn geen optie, kijk dan voor natuurlijke vezelproducten die aan duurzame normen voldoen en geen extra luchtvervuiling binnenshuis veroorzaken.



5. Ventileer regelmatig

De waarschuwing door de Environmental Protection Agency(EPA), dat de gemiddelde woning twee tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht is te wijten aan dampen veroorzaakt door meubels en andere producten, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen, verbrandingsapparaten zoals kachels en fornuizen en ook bacteriën en schimmels. De beste oplossing is de meest eenvoudige, regelmatig je huis luchten. Doe de ramen zo vaak mogelijk open en laat frisse lucht in je huis binnen, zelfs in de winter. En werk daarnaast zo min mogelijk met chemische schoonmaakmiddelen.

 
 

6. Vermijd giftig speelgoed

Een baby heeft een natuurlijk instinct om de wereld te verkennen via zijn/haar mond, hierdoor wordt jouw baby blootgesteld aan chemische stoffen. Gelukkig wordt er steeds beter gelet op beschilderde houten producten. Toch komen helaas stoffen zoals Bisfenol A (BPA), dat vinyl en plastic hard maakt, of ftalaten, die plastic juist week maken, nog steeds voor in Nederland.
 

Een gemakkelijke manier om het spelenveilig te houden is om kunststoffen te voorkomen en te kiezen voor ongeverfd of met natuurlijke materialen geverfd speelgoed. Vergeet niet dat je vaak in plaats van bijtringen en speelgoed kunt kiezen voor alledaagse huishoudelijke artikelen. Een bevroren washandje kan bijvoorbeeld prima worden gebruikt als bijtring voor jouw baby. Daarnaast hebben we bij MamaMoments een assortiment met modern en veilig speelgoed vrij van chemische stoffen.
 

Het verminderen van blootstelling aan chemische stoffen kan hormoonverstoringen bij kinderen voorkomen. Daarnaast worden chemische stoffen ook regelmatig in verband gebracht met obesitas.
 

Genoeg informatie om een weloverwogen keuzes voor de kinderkamer van jouw kleintje te maken. Doe er je voordeel mee en kies wat bij jouw eigen moederschap stijl past. Volg daarbij je eigen moederhart en intuïtie. Dan kom je een heel eind!  Heb je toch nog vragen mail ons gerust op [email protected]


Voor meer ideeën, schrijf je onderaan de pagina in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »